Projecte dins del marc de l’exposició, Joan Miró. L’escala de l’evasió, per la Fundació Joan Miró. Barcelona 2012
S’han elaborat tres projectes educatius.
Arrels i Metamorfosi, adreçats a educació primària, secundària, batxillerat i públic familiar, proposen una reflexió sobre el paisatge català contemporani en la seva diversitat i transformació constant, i sobre els vincles sentimentals que experimentem envers els llocs on vivim. També reflexiona sobre els conflictes bèl·lics i els paisatges que aquests dibuixen.
S’estructuren en dues parts relacionades entre sí:
Un treball previ a l’escola
Es proposa una reflexió sobre el paisatge actual català, acostant-nos, no només a aquells paisatges que considerem excepcionals, idíl·lics, simbòlics…, sinó també a aquells altres que conformen, per bé o per malament, el nostre entorn més quotidià.
Ciutats, pobles, perifèries, conreus, industries…dibuixen escenaris canviants i fràgils d’un territori català fortament transformat en els darrers 40 anys d’història. En aquesta diversitat, però, els paisatges continuen vinculats a les persones que els habiten i constitueixen, en moltes ocasions, una part important dels vincles sentimentals que experimentem envers els llocs on vivim.
Així, doncs, explorarem el paisatge que ens envolta i la nostra manera de relacionar-nos amb ell, a través de l’intercanvi de vivències i de la observació i registre de la seva fesomia i particularitats. Amb tot plegat, aquesta experiència esdevindrà un apropament, i en certa manera un retrat, del nostre: Paisatge català.
La visita a l‘exposició, adaptada als diferents nivells dels participants, es realitza un recorregut per l‘extensa obra de Joan Miró, amb el suport d’una maleta que conté fotografies, objectes, documents, entre d’altres materials, que ens ajuden a crear nexes entre les obres i els participants i a entendre tota una realitat política i social que està molt present en el discurs de l’exposició.
Al l’espai del taller, relacionem el treball previ realitzat a l‘escola amb un material que es proporciona al taller per crear, des del terreny d’allò simbòlic, paisatges propis.
Impactes aprofita el marc d’aquesta exposició per vincular-se amb un espai històric de la ciutat: el Refugi 306 i realitzar un recorregut que proposa una reflexió sobre un determinat període històric des de dos espais diferents i una aproximació a diferents respostes davant el conflicte. S’inicia amb la visita a l’exposició, a on s’analitzen tot un conjunt d’obres coetànies a la Guerra Civil espanyola, amb un material complementari de suport i finalitza amb la visita al Refugi 306, al Poble Sec a on s’aprofundeix en l’impacte del conflicte bèl·lic en la població civil.
Gràcies especialment a Oriol Garriga, Mireia Pons, Sandra Arnau i Berta Sumpsi per la seva extraordinària feina com a educadores i educador d’aquests projectes.