Projecte realitzat a Barcelona, amb l’Escola Bressol El tren de Fort Pienc i el CEIP Fort Pienc, dins Trans_art_06. Laboratori de pràctiques artístiques, entre setembre 2006 i febrer 2007. Disseny, coordinació i realització.
Marc conceptual:
Aquest projecte, parteix de l’anàlisi de la realitat del complex arquitectònic Illa Fort Pienc i de la convivència mútua d’uns equipaments culturals i socials diversos en els seus usos.
Comparats amb els altres equipaments, l’Escola Bressol i el CEIP comparteixen una realitat només equiparable a la que te la residència de gent gran (també situada a l’illa). Els usuaris de les dues escoles utilitzen els espais d’una manera molt estructurada i organitzada tant en quan a l’espai, com al temps. Els horaris d’usos son més extensos (hi passen més temps), estan més marcats i més dirigits que no pas, per exemple, en la biblioteca o el centre cívic.
D’altre banda, es pot interpretar que en iniciar l’escolaritat s’inicia un procés de socialització molt més ampli que el que es produeix en l’entorn familiar, en l’espai domèstic.
L’espai educatiu, ubicat en un espai arquitectònic determinat, ocupa un espai de l’individu considerable, en acompanyar-lo al llarg de molts anys.
És per aquesta raó que es prenen com a matèria de treball dos espais que, en la vida d’un infant d’aquestes edats (entre 2 i 7 anys) esdevenen espais de referència: L’ESCOLA i LA CASA.
Aquesta relació espai – persona pren una importància rellevant que connecta més amb el concepte d’habitant que amb el d’usuari.
Descripció de l’activitat:
L’activitat parteix d’un cub, blanc en el seu inici, que es tria com a metàfora d’un espai arquitectònic dissenyat i encara no habitat. Des del seu buit proposa una lectura personal i a escala humana d’allò que algú, en un moment anterior, es va imaginar per a ser habitat.
El cub pren forma de motxilla i esdevé un espai mòbil, transportable, que remet als trànsits (lligats a l’espai) que cada dia realitzen els infants, i alhora és un element familiar en l’ambient escolar.
La motxilla-cub acompanya els nens i nenes en el seu recorregut, de dins a fora i de fora a dins, de l’escola, amb una càmera fotogràfica que captura un espai rellevant de la casa que viatjarà fins a l’escola.
Treballarem el plànol com a representació abstracta i plana d’un espai tridimensional carregat de significats. En ells es representen les modificacions subjectives en quan a les funcions i possibles usos dels espais, des de la seva pròpia percepció i experiència de l’espai arquitectònic.
L’espai social i el privat són la porta per explorar què fa habitable un lloc i com perceben els infants l’arquitectura.